AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE – KONTAKT PODACI

Od početka funkcionisanja APR prilikom registracije bilo koje vrste privrednog društva, udruženja, sportskog kluba ili nekog drugog pravnog lica, na različite načine koji su se vremenom modifikovali u skladu sa praksom, postojala je mogućnost unosa kontakt podataka na prezentaciji pravnog lica na APR portalu.

Najpre i najčešće su ljudi prilikom osnivanja svojih firmi unosili brojeve fiksnog i mobilnog telefona, kao najrasprostranjeniji i najtraženiji kontakt. Ta praksa je dugo funkcionisala, sve dok se na tržištu nisu pojavile firme (čitaj banke, ali i drugi) koje su koristile dostupnost tih kontakata da pozivaju odgovorna lica tih novoformiranih firmi, nudeći im svoje proizvode. Razmera takvog ponašanja dobela je do toga da su se mnogi zbog toga bunili, nakon čega su u APR doneli odluku da se iz registracionih prijava osnivanja Privrednih društava izbaci mogućnost objave kontakt podataka, čime se situacija za kratko i popravila.

Međutim, idući ka digitalizaciji svojih administartivnih postupaka i uvezivanju svojih usluga sa ostatkom e-uprave, što je potvrđeno najnovijim dopunama Zakona o privrednim društvima, od 01.10.2018. godine sva privredna društva su u obavezi da javno objave prilikom osnivanja mail preko kojeg će u budućnosti korenspodirati sa e-upravom.

Neki su to počeli da rade i ranije, ali od 01.10.2018. to je postala obavezna stavka u registracionoj prijavi, gde je APR već upozorila da će odbacivati prijave za registraciju privrednih društava bez upisanog mail-a.

Takođe i svi registrovani subjekti od ranije imaju rok do 01.10.2019. godine da zvanično upišu svoj mail na stranicama svoje firme APR portala.

Tako su se ponovo aktivirale firme, poznate nam od ranije, koje već koriste blagodeti novih propisa i zatrpavaju, za sada, novoformirane firme prezentacijama svojih proizvoda.

PREPORUKA

  • Naša preporuka je, budući da je ovako nešto postalo obavezno, da se posebno pazi prilikom izbora mail-a koji će biti dostavljen APR za objavu na njihovom portalu.
  • Najbolje bi bilo da se kreira neki novi besplatni mail samo za tu namenu, a da se glavni mail-ovi koji se koriste na taj način poštede zatrpavanja nepotrebnim informacijama.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress