Bašta Srbije: Kvalitet proizvodnje i standardizacija u pčelarstvu – trening

Naziv projektaBašta Srbije: Kvalitet proizvodnje i standardizacija u pčelarstvu - trening
InvestitorRegionalna razvojna agencija Braničevo - Podunavlje
Rukovodilac projektaViktor Mratinić, direktor
Projektni tim Prof. dr Mića Mladenović (vođa projekta), dipl. inž. Slađan Rašić
Datum izrade projektaApril 2011. godine
Mesto realizacije projektaOpština Požarevac (za Braničevski i Podunavski okrug)
Vrednost projekta5.000,00 EURA
Cilj projektaProjekat ”Bašta Srbije” je razvijen od strane Regionalne razvojne agencije “Braničevo–Podunavlje” u okviru Regionalnog društveno ekonomskog programa razvoja (RDEPR 2). Projekat je osmišljen sa ciljem da ojača i podrži podsektore poljoprivredne proizvodnje (voćarstvo, povrtarstvo, cvećarstvo i pčelarstvo) u regionu Braničevo-Podunavlje. Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” sprovodi projekat u saradnji sa 7 opština iz Braničevskog i Podunavskog okruga. Jednom od komponeneti projekta predviđeno je da se pčelarima iz ovog regiona pomogne da se upoznaju sa savremenim trendovima u pogledu kvaliteta proizvoda i standarda koji se sve više nameću na tržištu.
Kratak opisTrening je urađen na 3 lokcije sa po 3 grupe pčelara iz Braničevskog i Podunavskog okruga. Svaki trening je trajao 2 dana i učestvovalo je ukupno 45 pčelara na ovim treninzima. Program svakog treninga obuhvatio je sledeće teme¬:
Standardi kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda;
Zakonski okvir u Republici Srbiji;
Prilagođavanje proizvodnje standardima EU (uslovi neophodni za ceđenje meda, plasman meda, stimulacije od EU, podrška resornih ministarstava, itd);
Savremene tehnologije pčelarenja;
Organska proizvodnja meda - mogućnosti i primeri.