DODATNE REGISTRACIJE POSTOJEĆIH PRIVREDNIH DRUŠTAVA

Prilikom pokretanja sopstvenog biznisa u nekoj od ponuđenih pravnih formi privrednih društava, vi kao osnivači (vlasnici) buduće firme ste dužni da izaberete jednu od ponuđenih delatnosti iz šifrarnika donetog u vidu “Uredbe o klasifikaciji delatnosti” za tzv. pretežnu delatnost svoje firme.

Za najveći broj ponuđenih šifara iz pomenutog šifrarnika, koje privrednici biraju za svoju pretežnu delatnost, ne postoje nikakvi dodatni uslovi da bi se takva šifra izabrala i koristila kao pretežna delatnost kod novog privrednog društva.

Međutim, postoji jedan manji broj šifara delatnosti, koje su po svom karakteru veoma specifične i za koje je zakonodavac predvideo ispunjavanje određenih uslova kako bi ih privrednici nesmetano i na zakonski način koristili.

Za trgovinu oružjem i vojnom opremom, kao i za trgovinu lekovima, manje više su skoro svi čuli, ali postoje i druge delatnosti za koje takođe neophodno ispunjavanje dodatnih uslova.

Važno je istaći da ispunjavanje tih dodatnih uslova može biti dvojako. Naime, u zavisnosti od delatnosti do delatnosti, zakoni su predvideli da se negde mora pribaviti prethodna saglasnost (pre samog osnivanja firme), a negde se mora pribaviti naknadna saglasnost (po osnivanju same firme).

Najčešće delatnosti za koje su potrebne dodatne saglasnosti

U ovom delu daćemo vam kratak opis najčešćih delatnosti za koje su neophodne saglasnosti nadležnih organa, kako bi ste tu delatnost nesmetano mogli da obavljate.

 

Finansijske delatnosti

Gotovo sve delatnosti iz oblasti finansija i osiguranja svrstavaju se u delatnosti sa obaveznom doregistracijom, a kao glavna institucija, za sticanje neophodnih sertifikata i licenci, zadužena je Narodna banka Srbije.

Čak i najprostije finansijske usluge, kao što su menjačnice, moraju imati određene licence i sertifikate za obavljanje ovog posla.

Poslovanje nekretninama

Poslovanje nekretninama je dalatnost koja, od pre neku godinu, zahteva dodatnu doregistraciju kod nadležnog ministarstva (Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture).

Tako, pored lične licence odgovornog lica, postoje i drugi (ne tako komplikovani) uslovi koje firma opredeljena za rad sa nekretninama mora da ispuni, kako bi dobila dozvolu da se time nesmetano bavi.

 

Evo još nekih delatnosti za koje je neophodno dodatno ispunjavanje propisanih uslova:

  • Agencije za zapošljavanje
  • Turističke agencije
  • Proizvodnja i promet lekova i medicinskih pomagala
  • Organizovanje kladionica i igara na sreću
  • Domovi za stara lica

 

Naša firma vam nudi pomoć u ispunjavanju dodatnih uslova propisanih od strane zakonodavca za doregistraciju delatnosti u nadležnom registru.

Idite na kontakt stranu

DOBRODOŠLI U POSLOVNI SVET

Na pravom ste mestu!

Negujemo i insistiramo na odgovornom poslovanju, kao sastavnom delu dugoročne poslovne strategije. Ulažemo u dugoročne i stabilne odnose sa svojim klijentima, kao i sa uslužnim servisima državnih organa i institucija, čime aktivno doprinosimo razvoju i dobrobiti poslovnog ambijenta čiji smo neodvojivi deo.

Završite sve na jednom mestu
Više...
Online praćenje predmeta
Više...
Pomoć i podrška
Više...
Najpovoljnije cene
Više...
right-side-image